چاپ نوشته
در دنیای صنعتی امروز آلودگی های ناشی از فعالیت های انسانی، اکوسیستم شهری را تهدید می نماید در این میان بخش اعظم آلاینده ها سبب آلودگی هوا شده و زندگی انسان و سایر موجودات زنده را که به منظور ادامه حیات به شدت وابسته هوا می باشد به مخاطره انداخته است. که در این میان بوستان ها و فضاهای سبز شهری با کارکردهای مختلف همچون ریه های تنفسی شهرها و فرصت اوقات فراغت و ایجاد نشاط روحی و روانی می توانند نقش موثری را در ارتقای زندگی شهروندانی ایفا کنند که روزگار خود را در شهرهای ماشینی می گذرانند.
در این راستا گزارشی توسط مدیریت فرهنگی- اجتماعی و روابط عمومی شهرداری از وضعیت و سرانه فضای سبز و آسیب ها، مشکلات و نیازهای این حوزه تهیه شده که به شرح زیر از نظرتان می گذرد:
بر اساس مطالعات و بررسیهای وزارت مسکن و شهرسازی سرانه متعارف و قابل قبول فضای سبز در شهرهای ایران بین ۷ تا ۱۲ متر مربع برای هر نفر است که در مقایسه با شاخص تعیین شده از سوی محیط زیست سازمان ملل متحد ۲۰ تا ۲۵ متر مربع برای هر نفر رقم کمتری است. با این وجود در شهرهای مختلف کشور نیز این رقم متفاوت است.
مساحت فضای سبز سطح شهر سقز به بیش از ۱۲۱ هکتار رسیده که سرانه فضای سبز برای هر نفر ۷/۳ متر می باشد.
شهر سقز دارای بیش از ۳۰ پارک بوده که مساحت آن ها حدود ۵۳ هکتار است که تامین، نگهداری و تقویت آن با حدود ۸۰ نفر نیرو انجام می شود.
همچنین تعداد کل درختان سطح شهر سقز حدود۷۰ هزار اصله می باشد که تعداد نهال های کاشته شده در هر سال بالغ بر ۱۰ اصله می باشد، این در حالی است که سالیانه بر اثر سهلانگاری برخی از شهروندان حدود نیمی از آنها از بین می رود.
سالیانه شهرداری سقز در گلخانه بهارستان طی ۳ مرحله بالغ بر ۳۰۰ هزار بوته گل های زینتی فصلی تولید و کاشت می نماید. همچنین تعداد درخت های زینتی تولید شده در گلخانه پارک مولوی سالیانه بالغ بر ۵۰ هزار بوده که با این اوصاف حدود ۸۰ درصد نیاز گل و گیاه شهرداری از این گلخانه ها تامین شده و برنامه ریزی هایی مبنی بر گسترش و تقویت این حوزه مد نظر حوزه خدمات شهری خواهد بود که در سالجاری اقدامات مناسبی شروع شده که امید است مورد رصایتمندی شهروندان قرار گیرد.
همچنین جهت تشویق و ترغیب شهروندان در راستای نگهداری فضای سبز و افزایش سرانه، سالیانه حدود ۱۰ الی ۱۵ هزار بوته انواع گل زینتی در بین شهروندان به صورت رایگان توزیع می شود.
هزینه نگهداری فضای سبز شهر سقز سالیانه بالغ بر ۵ میلیارد تومان می باشد که از شهروندان ارجمند درخواست می گردد در نگهداری فضای سبز به عنوان ریه های تنفسی هر شهری بیش از پیش کوشا باشند.
شایان ذکر است؛ نیاز آبی روزانه فضای سبز شهر سقز حدود ۳ میلیون و ششصد هزار لیتر بوده که با احداث ۳ حلقه چاه شبه فلمن و تجهیز ۱۵ حلقه چاه معمولی با دبی کلی سال، ۱۸۲ لیتر در ثانیه و اجرای ۹۹ کیلومتر خط انشعاب حدود ۹۸ درصد از فضای سبز موجود تحت شبکه آبرسانی و سیستم مکانیزه آبیاری قرار گرفته و تلاش برای تامین صد در صدی آن در برنامه حوزه خدمات شهری است.
از سوی دیگر باید خاطر نشان ساخت، هر درخت به طور متوسط موجب نگهداری و نفوذ ۳۰۰۰ لیتر آب باران و برف به درون زمین و سفره های آب زیر زمینی می گردد که علاوه بر ذخیره شدن از جاری شدن سیل و رواناب جلوگیری می نماید. هر درخت به طور متوسط اکسیژن مورد نیاز ۲ نفر را تامین می کند.
همچنین برای خنثی سازی گاز سمی دی اکسید کربن و سایر گازهای تولیدی توسط هر دستگاه خودرو به ۲ اصله درخت نیاز است که تعداد خودروهای عبوری و در حال تردد در سطح شهر حدود ۹۵ هزار دستگاه و تعداد کل درختان شهر سقز حدود ۷۰ هزار اصله می باشد که جهت خنثی سازی گازهای تولیدی خودروهای سطح شهر در مجموع به حدود ۱۹۰ هزار اصله درخت نیاز است که نزدیک به ۳ برابر تعداد موجود می باشد.
با این اوصاف وظیفه شهرداری سقز برای حفظ، تقویت و گسترش فضای سبز شهری مهم بوده و میطلبد شهروندان گرامی هم در حفظ و نگهداری آن کوشا باشند و همشهریان می توانند انتقادات و پیشنهادات خود را به روابط عمومی شهرداری واقع در خیابان رسالت-ساختمان مرکزی ارایه(یا با شماره تلفن 36224438 تماس حاصل نمایند ) و یا طرح و ایده های پیشنهادی خود را از طریق قسمت فعال شده در وب سایت شهرداری سقز با عنوان “ثبت فرم ایده یا طرح” ارسال نمایند.
شهر متعلق به تک تک شهروندان ارجمند بوده و همه در قبال آن مسئولیم.